آرمان تحلیل
سر خط اخبار
تفاوت شاخص کل و شاخص کل هم وزن
در محاسبه شاخص کل، محاسبه میزان تغییرات قیمت سهام شرکت ها با استفاده از روش میانگین موزون صورت می گیرد. وزن مورد استفاده در این روش ارزش بازار شرکت ها می باشد. در واقع، در محاسبات شاخص کل تغییرات بازدهی شرکت های بزرگ اثر مهم تری را در مقایسه با شرکت های کوچک تر ارائه می کند که این خود منجر به بروز برخی مشکلات در خصوص ارائه صحیح تغییرات بازدهی در بازار سرمایه نمود. jth,j ahow ;g fh ahow il,ck
پس از مشکلاتی که در ارزیابی شاخص کل پیش آمد، نیاز به شاخصی دقیقتر حس شد. پس از کش و قوسهای فراوان، شاخص هم وزن از تاریخ ۵ اسفند ۹۳ توسط سایت مدیریت فناوری بورس در دسترس کاربران قرار گرفت. در این شاخص کلیه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس با وزنی برابر در محاسبات لحاظ می گردند.
تفاوت اصلی این دوشاخص (شاخص کل و شاخص کل هم وزن) در وزن شرکتهای محاسبه شده در شاخص است که شاخص کل تمایز میان سهامهای بزرگ و کوچک قائل میشود ولی شاخص هم وزن، وزن یکسان برای همه شرکتها در نظر میگیرد.
از دید فعالان بازار سرمایه، شاخص کل هم وزن دید شفافتری نسبت به روند بازار میدهد و امتیاز بیشتر سهمهای شاخص ساز در محاسبات شاخص کل، را از آنان میگیرد. وقتی شاخص هم وزن منفی است یعنی بازدهی بیش از 50 درصد از شرکتهای بازار کاهشیافته است و زمانی که شاخص هم وزن مثبت باشد یعنی بازدهی بیش از نصف شرکتهای بازار افزایش قیمت را تجربه کرده اند.
نکاتی مهم در رابطه با شاخص کل قیمت:
در این شاخص زمانی که شرکتها از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران افزایش سرمایه میدهد و یا تعداد شرکتها کم و یا زیاد میشوند تعدیل میگردد که به دلیل پیچیدگی محاسبات از تشریح شیوه آن خودداری میگردد.
زمانی که یک سهم به دلایل مختلفی مانند شفافسازی؛ برگزاری مجمع عمومی عادی و یا به طور فوقالعاده بسته میشود قیمت پایانی آخرین روز معاملاتی به عنوان مبنای قیمتی آن سهم در شاخص منظور میگردد.
از آنجایی که شاخص کل از تعداد سهام شرکتهای مختلف اثر میپذیرد و بنابراین شرکتهای بزرگتر موجب تغییرات بزرگتر شاخص بورس میگردند نبایستی صرفاً تغییرات این شاخص را مبنا قرار داد و برای تحلیل و ارزیابی وضعیت کلی بازار بایستی از سایر شاخصها نیز کمک گرفت. یکی از اتفاقات رایج در بازار این هست که کلیت بازار نزولی است اما چون سه تا ۵ سهم بزرگ بازار صعود سنگین داشتهاند شاخص کل رشد قابلتوجهی را ثبت میکند.
سازمان بورس و اوراق بهادار سهام پذیرش شده در بازار بورس را بر اساس میزان نقدشوندگی، درصد شناوری سهام، وضعیت سودآوری، تعداد سهام و … در دو بازار اول و دوم تقسیمبندی میکند. شاخص قیمت کل برای سهام پذیرفتهشده در هر کدام از این بازارها به تفکیک محاسبه میگردد و از آن به عنوان شاخص بازار اول و بازار دوم یاد میگردد.
شاخص کل هموزن:
شیوه محاسبه شاخص کل هموزن مشابه شاخص قیمت کل است با این تفاوت که از تعداد سهام شرکت در محاسبه شاخص استفاده میگردد. در واقع در این شاخص فارغ از اینکه شرکتها چه اندازهای دارند اثر یکسانی را خواهند داشت در حالی که در شاخص قیمت کل تعداد سهام یک شرکت به عنوان وزن قیمتها اثر بااهمیتی در محاسبات دارند. با لحاظ توضیحات فوق مجدداً به محاسبه شاخص هموزن میپردازیم:
نویسنده: علیرضا اسلامی
برچسب ها
نرخ لحظه ای بازار
محصولات پتروشیمی
PVC۱۵۷۲+۱۶.۵۳٪
PP۱۶۵۰+۲۱.۵۰٪
PEسنگین۹۹۰+۱۵.۵۲٪
PE سبک۱۳۶۱+۱۳.۵۱٪
PE خطی۱۰۹۰+۱۰.۶۶٪
اوره گرانوله۲۰۰-۰.۵۰٪
اوره پریل۲۰۵-۰.۹۷٪
متانول۲۳۶+۱.۷۲٪
اتیلن گلایکل۷۰۷+۳۰.۴۴٪